Farma Dyń - Dynie ozdobne

Dynia w kuchni

Ciasto dyniowe

 

Ciasto drożdżowe z dynią. ( ciasto bez jaj )

składniki:

  • 1 kg  mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3/4 łyżki oleju,

8 kopiastych łyżek gęstego przecieru z dyni (1 łyżka przecieru z dyni zastępuje 1 jajo, im więcej dyni tym bardziej żółte ciasto, ale nie przekraczać 8 łyżek),

Sporządzić rozczyn z drożdży, łyżkę mąki, łyżki cukru, 2-3 łyżek mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać: rozczyn, sól, cukier, dynię, mleko. Ciasto wyrobić. Gdy pojawią się pęcherzyki, dodać ciepły tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec około 60 min w średnio gorącym piekarniku.