Farma Dyń - Dynie ozdobne

Dynia jadalna

 

wartość kaloryczna dyni nie jest wysoka – 100 g świeżej masy daje około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża, znacznie większa niż ogórka. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej witamin. O wartości dyni decyduje głównie zawartość cukru, która zależnie od odmiany i stopnia dojrzałości może dochodzić do kilku procent. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych - zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są niskokaloryczne i beztłuszczowe. Zawierają także pektyny i kwasy organiczne.

 

Dynia jest lepszym produktem od marchwi w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżycę, choroby wątroby, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, , otyłość i stwardnienie tętnic, zaburzenia przemiany materii. Dynie wzmacniają także system immunologiczny.

 

Dynie jadalne są uprawiane w naszym gospodarstwie bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin dzięki czemu ich jakość i smak są jeszcze lepsze.

 

 

Dynie jadalne są wciąż niedocenionym warzywem na polskich stołach , próbujemy  to zmienić  oferując konsumentom coraz większy wybór odmian dyń jadalnych. Dzięki różnorodności smaków dynie z naszego gospodarstwa możemy wykorzystywać do przygotowania bardzo różnych potraw począwszy od pysznych bardzo pożywnych zup kremów jak i zup jarzynowych z dodatkiem dyni jadalnej  po przez zapiekanki ,gulasze, lecza  i sałatki , nie można nie wspomnieć że dynie jadalne są wspaniałym produktem na dżemy i konfitury ,ciasta i pity. Zapraszamy wszystkich smakoszy i miłośników dyni do podzielenia się z nami swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami kulinarnymi  a my zamieścimy je na naszej stronie aby wszyscy miłośnicy dyniowych zup i dżemów mogli spróbować wyczarować z dyni pyszne dania dla swoich bliskich. Wszystkie przepisy prosimy wysyłać na adres : dynie@dynieozdobne.pl